Συχνές Ερωτήσεις
Ο/ η ψυχίατρος έχει σπουδάσει Ιατρική με ειδικότητα στην Ψυχιατρική και μπορεί να αποφασίσει πότε είναι απαραίτητο ή βοηθητικό να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών.
Ο/η ψυχολόγος έχει σπουδάσει Ψυχολογία και έχει εκπαιδευτεί στην έρευνα για κάθε πτυχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς, στη χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων (τεστ αξιολόγησης), στη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών και στην αξιολόγηση συναισθηματικών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς. Αν και μπορεί να έχει γνώσεις ψυχοφαρμακολογίας, η ψυχολόγος δεν μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών και παραπέμπει σε ψυχίατρο όταν κρίνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι απαραίτητο ή βοηθητικό.
Ο ψυχοθεραπευτής / η ψυχοθεραπεύτρια έχει εκπαιδευτεί σε μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και χρησιμοποιεί τις μεθόδους της για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών και δυσκολιών. Ψυχολόγοι και ψυχίατροι που μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους έχουν εκπαιδευτεί σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση είναι και ψυχοθεραπευτές.
- ‘Οταν συμβαίνει στη ζωή μας κάτι που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε
- Όταν βιώνουμε συχνά αρνητικά συναισθήματα και δυσφορία
- Όταν το άγχος μας κατακλύζει και επηρεάζει την καθημερινότητά μας
- Όταν μας δυσκολεύουν οι σχέσεις μας με τους άλλους
- Όταν θέλουμε να επενδύσουμε στην προσωπική μας ανάπτυξη
- Να έχει επαρκή εκπαίδευση, δηλαδή ένα βασικό πτυχίο Ψυχολογίας και μια επιπλέον εκπαίδευση σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση
- Να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου
- Να δείχνει κατανόηση και ενσυναίσθηση και να μην επικρίνει
Το να μην ταιριάζουμε τελικά με το θεραπευτή που έχουμε επιλέξει είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και είναι απολύτως αποδεκτό. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουμε με διαφορετικούς επαγγελματίες μέχρι να βρούμε αυτόν που μας ταιριάζει.
Η σημασία που έχουν φίλοι και συγγενείς στη ζωή μας είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο ο ψυχολόγος είναι ένας αντικειμενικός επαγγελματίας που κρίνει με βάση την επιστημονική του εκπαίδευση και όχι με βάση προσωπικά βιώματα και απόψεις. Μπορεί να διακρίνει αν υπάρχουν θέματα που επεκτείνονται πέρα από μια συγκεκριμένη κατάσταση που μας απασχολεί. Επιπλέον η ψυχολόγος δε δίνει συμβουλές αλλά χρησιμοποιεί επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Οι σκέψεις για το οικονομικό κόστος της ψυχοθεραπείας αποτελούν κάποιες φορές εμπόδιο για να ξεκινήσει κάποιος τη διαδικασία. Ωστόσο, κόστος στη ζωή μας έχουν και τα προβλήματα που αφήνουμε ανεπίλυτα, κόστος που μπορεί να είναι και οικονομικό εκτός από συναισθηματικό. Για παράδειγμα, μπορεί το άγχος να μας εμποδίζει από το να πάρουμε μια σημαντική απόφαση για το επαγγελματικό μας μέλλον ή να δυσκολευόμαστε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη θέση εργασίας.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει επένδυση για το μέλλον, μια διαδικασία μέσα από την οποία ο θεραπευόμενος μπορεί να ενδυναμωθεί και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή σε όλα τα επίπεδα.
Μια συζήτηση με την ψυχοθεραπεύτρια για το πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει κάποιος για την ψυχοθεραπεία του μπορεί να φαίνεται άβολη, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ σημαντική. Μια τέτοια συζήτηση είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε μια συμφωνία που να μας επιτρέπει να δεσμευτούμε στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας για όσο καιρό χρειαστεί. Η συνεργασία είναι η λέξη – κλειδί !